Egy átlagos kismama naplója

Egy átlagos kismama naplója

Pelusbubus

2019. július 09. - Koczka Rebeka

Sziasztok!

Újra itt vagyok. Igen, tudom, megint eltűntem és be kell valljam még milliószor elő is fog ez fordulni velem. Az elmúlt időszakban rohadtul nem volt se időm, se energiám és meg kell mondjam, kedvem se ahhoz, hogy írogassak. Muszájból meg nem fogom csinálni. Meg amúgy is, ki a szart érdekel, hogy mivel mosom a hajam vagy a fogam? SENKIT! Éppen ezért nem is fektettem bele energiát. Nem vagyok influenszer vagy mi a tököm, hogy megérje ilyenekkel foglalkoznom. 

DE! Előkerült egy olyan téma ami igen csiklandozza a fantáziám. Ez pedig a környezettudatosság. Le kell, hogy szögezzem, teljesen laikusként állok a témához, nem vetettem bele magam, ezek teljesen az én gondolataim. Szóval aki már nagy kópé és pro a témában, ne jöjjön engem alázni, hogy faszság amit beszélek, mert ez az én véleményem és még nincs teljes tudásom a téma felett.

Bár még mindig nem elég, de egyre nagyobb méreteket ölt a környezetvédelem, az, hogy megmentsük a bolygónk. Jobban mondva az emberiséget, magunkat. És talán ösztönzőbb lenne erre felhívni a figyelmet, mint hogy azt mondjuk hogy környezetvédelem, meg a bolygó megmentése, mert ez így nem igaz. Miután már nem lesz ivóvíz, élelem, megfelelő klíma, az emberiség szépen kihal. Mivel mi vagyunk az egyik legfejlettebb és legintelligensebb faj, így nagyon okosan mindenféle szuper dolgot ki tudunk találni annak érdekében, hogy megkönnyítsük az életünket, hogy ellustuljunk. Éppen ezért nem alkalmazkodunk, asszimilálodunk megfelelő ütemben a környezetünkhöz, nem tudjuk követni annak változásait. Nem tudjuk túlélni ezt a katasztrófát. Aztán mikor szépen kihaltunk, a bolygónk meggyógyul. Megtisztulnak a vizek, regenerálódnak a földek, visszanőnek a fák és megjelennek az állatok. Persze nem 5-10-100 év alatt, de ez nekünk mát tökmindegy.

Én is szeretnék tenni azért valamit, hogy ne 50-100-200 éveink legyen hátra itt a Földön. Hogy ne csak elvegyünk, adjunk is valamit Földanyánknak. És ez ne műanyag palackban meg tisztítószerekben, hormonokban és szemétben nyilvánuljon meg.

Anyaként még inkább úgy érzem, hogy tennem kell azért, hogy a gyermekem, unokáim, és az elkövetkező többi generáció felnőhessen. Éppen ezért megpróbálok környezettudatosabban élni. 

Kisbabás anyukaként, min változtathatnék, hogy csökkentsem az ökológiai lábnyomomat? Hmmm...

PELENKA!

Már régebben megfogalmazódott bennem, hogy átállunk a mosható pelenkákra. Kaptam az ívet, hogy miért lennék én olyan hülye, hogy gyerek mellett még több munkát akasztok a nyakamba. Tök jogos a kérdés. Meg lettem győzve, hogy a francnak sem kell a kézzel mosás, meg a többi vele járó macera.

Először is beszéljünk a piszkos anyagiakról. Egy újszülött vagy csecsemő esetleg kisgyermek esetében nem elhanyagolható, mindennapos kellék a pelenka. Ez egy olyan dolog amin úgymond nem tud spórolni az ember. Értem ezt úgy, hogy valamivel fel kell fogni a pisit és a kakit. Akár eldobhatós akár mosható pelenkával. Tetra pelenka vagy akármi. Mert amíg mondjuk szoptatni tud az anyuka nem kell tápszert venni. De a pelenka mindenképp szükséges. Kiváltani nem tudod, csak helyettesítheted olcsóbb, környezet barátabb megoldásokkal.

Abigél napi 4-5 db pelenkát elhasznál. Plusz most itt a nyár, megyünk fürdeni, úszó pelust is kell a gyerekre adni. Nappalra és éjszakára 2 különbözőt hord, hogy ne ázzon át, mert már nem ébred éjjel. Őszinte leszek, kurva drága a pelenka. Abigél éjszaka Libero Comfort-ot hord, 3-as méretűt. Ez vált be. A többi mind átázott reggelre. 88 db (nem értem miért nem 90 vagy 100 van 1 csomagban...) 5000 Ft. Akkor ez így legjobb esetben 88 éjszakára elég vagyis napi 57 Ft. Nappalra használtunk Pamperst, majd Rossmann saját márkásat, mert igazából nincs rajta olyan sokat, hogy különösebb nedvszívó képességre lenne szükség. A popója nem érzékeny így nincs kipirosodás. Most viszont rátaláltam és kezdetnek szerintem nem is rossz, a DM saját márkás ökopelusa: https://www.dm.hu/babylove-oko-pelenka-4-9-kg-p4010355390912.html?userNoOptIn

36 db pelenka 2000 Ft. Vagyis ennek darabja is 56 Ft. Ha naponta elhasznál 4-et, akkor az összesen 280 Ft/nap. Nem is tűnik olyan nagy összegnek ugye? Legjobb esetben is 2 de inkább 3 éves koráig nem szobatiszta a gyerkőc. Persze, van aki már 1 évesen az, van aki 4 évesen sem. Szóval nagy átlagban 3 éves korára érik meg a gyermek idegrendszere arra, hogy legalább nappal szobatiszta legyen.

Szóval 3 évig minden nap 280 Ft. Ami ugye nagy átlag, mert pici babaként elment 10-15 db pelenka is és akkor még Pamperst használtunk aminek nem 56 Ft darabja... Na de. Ha csak 280 Ft-ot számolok átlagban 3 évig vagyis 1095 napig akkor az több mint 300.000 Ft! Csak pelenkára! Milyen jó lenne másra költeni ezt a pénzt, nem?

De húzzuk a szánkat, hogy "úristen 50.000 Ft-ért mosható pelenkát venni?! Az rengeteeeeg." Aha. Nem. És ezek csak számok. Ezek csak az én számaim. Ez a pénz sokkal több. És miért jövök a pénzzel? Mert nagyon sok helyen ez a mérvadó.

De mi van akkor, ha nem csak 1 gyerekünk van / lesz? Hanem mondjuk 3? Akkor elment CSAK pelenkára 1.000.000 Ft! Egymillió! EGYMILLIÓ! Pedig a mosható pelenkát több baba is hordhatja egymás után. SŐT! El lehet adni. Sőt használtan is lehet venni. Ami egy eldobható pelusról nem mondható el. Az nettó pénzkidobás. Senkinek sem jó. A babád bőrének, a pénztárcádnak, a Földnek.

Igen, kell a moshatóba betétet venni. Igen, kell mosószert venni. Igen, kártékony a mosószer. Igen, ki kell mosni. Vizet használ, áramot használ a mosógép, idő igényes. Pucolni, mosni, teregetni, vasalni. Összesítve ( a táblázat csak tájékoztató jellegű ( http://budapest.imami.hu/helyi-hirek-zold-mami/3-nyomos-erv-moshato-pelenkak-mellett )):

Eldobható pelenka 3 évre Mosható pelenka 3 évre
darabszám min. 5500 db 15 db
egységár ~ 60 Ft ~ 5000-8000 Ft
pelenka összesen 330.000 75.000-120.000
felhasznált víz és áram - 23.000*
ökomosószer - 25.000*
pelenkabetét - 16.000
popsikrém 15.000 -
szemétdíj a helyi árak alapján -
összesen ~350.000 Ft ~150.000-190.000 Ft

*3 naponkénti mosás alapján

Majdnem 150.000-200.000 Ft-ot spórolhat az ember 1 gyereken!

"Ah, a pénz nem számít, inkább megveszem az eldobhatósat, de nincs vele annyi macera."

Oké. Téged a pénzzel nem lehet motiválni. Esetleg a környezettel?

Tudtad, hogy egy gyermek átlagosan 1,5-2 tonna veszélyes hulladékot termel a születésétől a szobatisztaságig? És azt tudtad, hogy ezek a pelenkák minimum 100, de lehet, hogy 400 év alatt bomlanak le? Azt tudtad, hogy a lebomló pelenka metánt termel? És azt tudtad, hogyha elégetik akkor a benne lévő műanyag miatt környezetkárosító? Hát igen... Újrahasznosításra pedig nincsen lehetőség. 

És tudod, hogyan készül a pelenka? Hogy a benne lévő vatta szerű nedvszívó anyag puhafából készül amiből következik, hogy óriási erdőket kell kivágni hozzá? Aztán majd a helyére puhafa kerül növényvédő szerekkel és műtrágyával? És tudod mi lesz azzal a rengeteg vízzel amit a gyártáshoz felhasználnak? Hogy rendkívül szennyezetten visszajuttatják a környezetbe? 

Ja, hogy téged ez nem érdekel? Mert van palackos víz, van mit enned, van hol laknod és van mivel fűtened? MÉG! Egyszer kimerítjük a tartalékait a Földnek. Nem lesz majd tiszta, nem hogy palackos víz. Nem lesz mit enni, mikor a megváltozott klíma miatt elfagy vagy kiszárad a növény. Mikor a vegyszerek miatt elpusztulnak a méhek és nem lesz aki a gyümölcsöt beporozza. Mikor a füsttől és a szmogtól majd nem tudod kiengedni a gyerekedet az udvarra játszani?

Nem? Ez sem érdekel? A globális felmelegedés és a klímaváltozás csak mese és a szélerőmű hangja rákot okoz? 

És a gyermeked érdekel? Mesélek neked valamit.

Mikor ráadod vagyis ráadjuk, mert még mi is eldobhatós pelenkát használunk. Szóval mikor ráadjuk a babára a pelenkát, akkor bedunsztoljuk a kis fenekét. Alig, sőt szinte nem is kap levegőt. Képzeld el, hogy ott a melegben a sok műanyag között milyen jól érzik magukat a gombák és a baktériumok. Sokat piros a babád feneke? Szerinted miért? Minden nap kened a fenekét kenőccsel? Vajon miért? 

Képzeld el, hogy a baba vizeletében lévő bacik, 3 óra elteltével ammónia tartalmú vegyületeket kezdenek termelni. Lehet, hogy nem tudod mi az, de képzeld el, hogy maró hatásúak. Ott irritálják a babád fenekét. Na, akkor 3 óránként pelust kell cserélni, hogy ez ne történhessen meg. Akkor mennyi pelust is használsz el egy nap? 8? Kétszer annyit mint amúgy?

Láttad már, hogy mikor kicsit tovább maradt a babádon a pelus, akkor ilyen zselés szilikonos valami volt a fenekén? Ez az a cucc ami felszívja a pisit. Nagyon guszta. Azt tudtad, hogy ez is irritálhatja azt a nagyon puha és védtelen babapopsit? És azt, hogy a belőle felszívódó anyagok mérgezőek? Hát igen. Én sem tudtam.

Azt tudtad, hogy a mosható pelenkát használó gyerekek gyorsabban lesznek szobatiszták, mint az eldobhatót használó társaik? Arról nem is beszélve, hogy egyszerűen gyönyörűek a pelenkák.

És csak ámultam és bámultam, hogy mit tettem eddig. De bármikor lehet változtatni. Bármikor rá lehet lépni arra az útra ami MINDENKINEK jó. Nagyon amatőr vagyok még a témában, szóval fogalmam sincs hogy milyen van, hogy kell használni, hogy kell mosni, hol lehet venni. Abszolút semmit sem tudok róla. De nagyon kíváncsi vagyok. Egyszer mindent el kell kezdeni. És nálunk most jött el az a pillanat, hogy el kell kezdeni.

Gyertek, lépjünk be együtt ebbe az egyre nagyobb közösségbe. Legyetek tudatos anyukák, legyetek boldog babák anyukái. Folyamatosan fogok jelentkezni csoportokkal, linkekkel, tapasztalatokkal és minden egyéb mással a mosipelus kapcsán. Is.

https://www.instagram.com/rizslabdacs/
https://www.facebook.com/koczka.rebeka95/

Forrás:
https://zoldengyorben.wordpress.com/2018/07/25/kornyezettudatosan-gyerekkel-avagy-moshato-pelenka-vs-eldobhato/
http://azoldszine.hu/2013/02/28/az-eldobhato-pelenka-kornyezetszennyezo-hatasai/
http://budapest.imami.hu/helyi-hirek-zold-mami/3-nyomos-erv-moshato-pelenkak-mellett

A bejegyzés trackback címe:

https://kismamanaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr1514929348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása